PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

Napenergia Plusz Program energiatárolóval kombinált rendszerekre

2024.01.15.-től

Lakossági energetikai felújítási program REPowerEU pályázat

Még nincs pontos indulási dátum!

Napenergia Plusz Program

A Napenergia Plusz Program keretein belül a kormány új háztartási mini erőművek kialakítására szánta el magát, amely nemcsak a napelemek beüzemelését teszi lehetővé, hanem az energiát is képes tárolni – olvasható a Magyar Közlönyben.

A lakossági előregisztráció 2024. január 15-én indul, nagyon közeli a határidő, ezért érdemes elkezdeni az előkészületeket minél hamarabb!

A támogatás jellege, mértéke

A 75 milliárd forintos keretösszegű pályázatban a családok vissza nem térítendő támogatást kapnak, amelynek intenzitása 66%. A támogatás az Energia- és klímapolitikai modernizációs rendszer forrásaiból származik. Az előzetes számítások szerint a támogatás mértéke 5 millió forint lesz. Ez azt jelenti, hogy egy 7,6 millió forintos projektre igényelhető a maximális 5 millió Ft támogatás és csak a fennmaradó mintegy 2,6 millió forintot kell önerőből előteremteni. A jövőre induló programra mintegy 15 ezer háztartás kaphat támogatást.

 

Támogatható tevékenységek

A pályázat lehetővé teszi a napelemek és tárolóegységek együttes finanszírozását. Ennek fényében csak azok jelentkezését várjuk, akik mindkét rendszert szeretnék telepíteni. Ezen belül pedig egy 4-5 kW-os háztartási napelemhez egy maximum 7,5-10 kWh kapacitású tárolót lehet igénybe venni.

75,8 milliárd forintos keretösszeg

Lakossági energetikai felújítási program REPowerEU pályázat

A REPowerEU pályázatok keretében vissza nem térítendő és kedvezményes hitellel támogatott Lakossági energetikai felújítási program várható. Magyarországon az átlagos háztartási gázfogyasztás 120%-ánál többet fogyasztó háztartások 80%-a 1990 előtt épült ingatlanban él. A támogatás célja, hogy a lakóépületek korszerűsítésével csökkenjen a lakosság energiafelhasználása, elsősorban a földgáz felhasználása. A pályázat segítségével akár 20 ezer otthon is korszerűsítésre kerülhet, illetve akár évi 171 GWh-val csökkenhet az ország primer energiafogyasztásra. A pályázat még nem jelent meg, a feltételek függőben vannak, a Felhívás megjelenésekor változhatnak. Azonban a tervek szerint hamarosan zöld utat kaphat a projekt, így a kisebb felújításokat még a fűtési szezon előtt el lehetne végezni.

Kik igényelhetik a REPowerEU pályázati támogatást?

A Lakossági energetikai felújítási program REPowerEU pályázatban olyan természetes személy (magánszemély) vagy társasház nyújthat be pályázatot, ahol a lakás/ház még nem részesült komolyabb felújításban. A pályázókat érintő kritériumok a Felhívás megjelenését követően változhatnak.

A támogatás jellege, mértéke

A REPowerEU pályázat keretösszege 224 milliárd Ft, amelyből legalább 20.000 ingatlan korszerűsítésre kerülhet, ezáltal pedig évi akár 171 GWh-val csökkenhet az ország primer energiafogyasztásra.

A pályázatban a költségek 50%-áig, de legfeljebb 3 millió Forintig igényelhető vissza nem térítendő támogatás. Amennyiben a pályázó gépészeti beruházás megvalósítását is tervezi, akkor 4 millió Ft vissza nem térítendő támogatást igényelhet. A pályázatban vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitel formájában kerül támogatásra a pályázó. A kedvezményes kamattámogatott hitel keretében a pályázók évi 5%-os kamatlábú hitelt igényelhetnek legfeljebb 5 millió Forintig.

A megvalósításkor a támogatás összegének 40%-át a felhasznált építési termékekre, 60%-át pedig a munkadíjra szükséges fordítani.

Támogatható tevékenységek

A Lakossági energetikai felújítási program REPowerEU pályázatban támogatható tevékenységekről a Felhívás megjelenésekor pontosabb képet kapunk, de az energiahatékonyságot szolgáló, megújuló energia felhasználását növelő tevékenységekre fordítható az elnyert összeg, például a következőkre:

az épületek hőtechnikai adottságainak javítása;

az épületekhez köthető villamostechnikai eszközök fogyasztásának csökkentése;

fűtési, hűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszerek korszerűsítése;

megújuló energia alapú hőtermelő rendszerek beépítése.

Fosszilis energiahordozót felhasználó berendezés biztosan nem támogatható.

A felújítások garantáltan hatékonyak lesznek, ugyanis a támogatás részeként szakemberek készítenek egy induló energetikai auditot, majd a fejlesztések megvalósítása után egy záró auditot, a cél pedig az, hogy a kettő között legalább 30%-os hitelesen alátámasztható energiahatékonysági javulás következzen be.

Elnyerték tetszését a pályázati, támogatási lehetőségek? Küldjön nekünk üzenetet! SEGÍTÜNK!

Kollégáink szívesen állnak rendelkezésére!

GDPR - Adatvédelmi szabályzat »»